• 02okt
        • Deň Mieru

          Začiatok školského roka je náročný pre deti, rodičov a učiteľov. Naša škola si ale našla čas pripomenúť si sviatok “Deň Mieru” a podporiť svojou účasťou kampaň a 20. výročie osláv sviatku, kedy vďaka podpore UN je zastavené násilie na svete na jedeň deň. 

                                Thank You - Peace Day 193

    • 18sep
        • OZO

          V utorok 17.9.2019 sa žiaci druhého stupňa zúčastnili účelového cvičenia - OZO, ktoré sa začalo cvičným požiarnym poplachom. Postupne sme sa presunuli k Zátoke pokoja, kde boli pripravené jednotlivé stanovištia. Žiaci si zopakovali zásady orientácie v prírode, azimut, odhad vzdialenosti. Vypočuli si krátku prednášku o civilnej ochrane a jej poslaní, vyskúšali prvú pomoc. Na záver mali ukážku z parkuru zážitkovou formou, čo sa všetkým veľmi páčilo.  

    • 18sep
        • Spomienková slávnosť

          V stredu 4.9.2019 sa štvrtáci zúčastnili spomienkovej slávnosti pri príležitosti 75. výročia SNP pri Pamätníku na Brezine.Vypočuli si krátke prejavy veľvyslancov Česka, Francúyska, primátora mesta, aj priamych účastníkov povstania, ktorí položili kvety a poklonili sa odvahe a pamiatke všetkých padlých za našu slobodu.

    • 29aug
        • Oznam

          Oznamujeme všetkým členom Detského speváckeho zboru Vážky a záujemcom, ktorí sa chcú prihlásiť do speváckeho zboru, že zborové skúšky budú bývať vo štvrtok od 14:00 h do 15:30 h v triede 6.B našej školy.

          Prvá skúška bude 12.9.2019. Podrobnejšie informácie u pani učiteľky PaedDr. Kaliňákovej.

    • 27aug
        • Poplatky ŠJ

          Poplatok za stravovanie v ŠJ bude 8 € / mesiac paušálne,

          podľa VZN 20/2019  o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, výšky príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni a výdajnej školskej jedálni v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Trenčín.       /článok 4 odsek 7a/

          https://trencin.sk/wp-content/uploads/2019/07/VZN20_2019_schv%C3%A1len%C3%A9.pdf

          Žiadame rodičov, aby pri platbe do 20. v mesiaci uviedli do poznámky meno žiaka a triedu. Na mesiac september a október zaplatia žiaci 16 € réžia.

          Upozornenie: Žiakovi bez čipu nebude vydaný obed.

    • 27aug
    • 27jún
    • 27jún
        • Ocenenie

          V závere školského roka bol DSZ Vážky za svoje výsledky na súťažiach a šírenie zborového umenia na koncertoch pre verejnosť ocenený dvoma cenami - Talent Trenčianskeho kraja 2019 a Osobnosť mesta Trenčin.

          B L A H O Ž E L Á M E !

    • 27jún
    • 20jún
    • 16jún
        • Finančná gramotnosť

          V mesiacoch máj-jún 2019 sa na vybraných trenčianskych základných školách už po tretíkrát uskutočnili  pre žiakov 9. ročníka  dvojdňové semináre s názvom "Krok za krokom vo finančnom vzdelávaní". Semináre realizovalo občianske združenie Zlatá tehlička, o.z. v spolupráci s mestom Trenčín. Pod vedením skúsenej lektorky - Ing. Kataríny Vavríkovej žiaci  získavali teoretické, ale i praktické vedomosti z oblasti rodinných financií.  Deti mali možnosť vyskúšať si  reálny svet "dospelákov" formou hier, súťaží a praktických cvičení.  Zážitkovým spôsobom si  osvojili základné finančné pojmy, ako aj riešenia úloh, ktoré ich čakajú v reálnom živote. Semináre  bol ukončené výstupným testom. Najlepší boli odmenení vecnými cenami i diplomom. Spätná väzba žiakov  bola výborná a dúfame, že to bude jeden z momentov, na základe ktorých táto úspešná spolupráca občianskeho združenia i mesta Trenčín bude naďalej pokračovať  i na našej škole :)))

    • 11jún
        • Dejepisná exkurzia

          Aj tento rok naši siedmaci navštívili hlavné mesto Slovenska. V rámci exkurzie z dejepisu 14. mája 2019 prebádali Bratislavu krížom krážom. Najprv nás povozil vláčik Prešporáčik, ktorý nám ukázal mnohé pamätihodnosti a vyviezol nás až na hrad, odkiaľ sme mali krásny výhľad na rieku Dunaj. Po jazde vláčikom nasledovala sprievodcovská časť, kedy sa žiaci zahrali na sprievodcov a spoznávali krásy nášho hlavného mesta z turistickej perspektívy. Prechádzku po Bratislave sme zakončili pri Dóme sv. Martina. Odtiaľ sme sa presunuli do nákupného centra Eurovea, kde mali žiaci možnosť občerstviť sa. Potom nás už čakala len cesta domov.

    • 10jún
        • Literárna exkurzia šiestakov

          Na Oravský hrad a do Dolného Kubína sme sa všetci tešili. Ráno sme sa stretli a nasadli do autobusu. Cesta rýchlo ubehla. O dve hodiny sme stáli pred Oravským hradom. Aj keď nám počasie neprialo, bol to pre nás zážitok. Videli sme starodávne izby, dobové obrazy, mučiareň. Dozvedeli sme sa, že na Oravskom hrade sa natáčalo veľa známych filmov a rozprávok. Hradom nás sprevádzala milá sprievodkyňa.

          Rovnako zaujímavé bolo aj Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava. Posadali sme si na zem a veľmi ochotná pani nám pútavo rozprávala o spisovateľovom živote. Keď dorozprávala, mohli sme si pozrieť múzeum. Za sklom na stenách boli rôzne básne a videli sme malý model domu, v ktorom vyrastal. Našou poslednou zastávkou bolo nákupné centrum v Žiline, kde sme mali rozchod. Do Trenčína sme pricestovali v popoludňajších hodinách plní zaujímavých zážitkov.

    • 12jún
        • Paríž

          V nedeľu sme sa zišli pred školou a nasadli do autobusu. Cesta bola síce dlhá, ale ráno po prebudení sme konečne uvideli Paríž. Môžem Vám smelo povedať, že to stálo zato. Môžeme sa , že sme boli v múzeu de Louvre a videli zmámi obraz Monu Lisu. Ale predovšetkým to ,že sme mali možnosť ešte vidieť Notre Dame  v celej jeho kráse. Veľkým zážitkom pre nás všetkých bola asi Eiffelova veža.

          Mohli sme si pozrieť Paríž z najvyššieho poschodia. Bol to úžasný pohľad, aj keď tam dosť fúkalo. Niektorí odvážlivci cestu z veže  dali po schodoch. Za ten krátky čas sme videli veľa pamiatok tohto krásneho mesta. Síce nepochybujem o ich veľkoleposti, ale určite sa veľa detí so mnou zhodne, že Disneyland bol proste najlepší. Celý deň sme mali pre seba a mohli sme sa zabávať na atrakciách. Náš zážitok z Paríža skončil nádhernou šou vo večerných hodinách a ohňostrojom.  Unavení ale spokojní sme sadli do autobusu a smerovali domov. Verím, že nám tento zájazd a zážitok z neho utkvie dlho v pamäti.

                                                                                                                                                                       Júlia Drľová

    • 10jún
        • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou

          V stredu 29. mája sme sa my, šiestaci, zúčastnili besedy s pani spisovateľkou Gabrielou Futovou. Rozprávala nám o živote, zvieratkách, rodine, knihách. Bola veľmi milá, priateľská a pozitívna. Vyzdvihla aj vzťah ku knihám, prečo ich píše, odkiaľ berie inšpiráciu. Na konci besedy si niektorí dali podpísať knihy a viacerí si ich kúpili. Odišli sme s veľkým úsmevom na perách.

    • 27máj
        • Maľovanie podchodu

          V sobotu 25.5. 2019 sa zástupcovia žiackych školských rád z Trenčína a ich kamaráti stretli ako aktívni občania. Rozhodli sa, že premaľujú jeden z podchodov v Trenčíne. O úspechu ich akcie sa presvedčte vo fotografiách. ZŠ Dlhé Hony 1 v Trenčíne zastupovali: Emma Sedláková, Lujza Michalcová, Terezka Šicková a Monika Uhrecká.

    • 27máj
        • Geografia tvorivo

          Nová doba si žiada nové prístupy aj vo vyučovaní. Preto žiaci 6. a 7. ročníka  pristúpili k vyučovaniu geografie tvorivo. Po skupinkách si vybrali nejaký štát Európy (7. ročník), Ázie či Afriky (6. ročník) a podrobnejšie sa mu venovali. Vypracovali viac alebo menej podrobné „bedekre“, v ktorých spracovali okrem základných informácií o danom štáte aj zaujímavosti z hľadiska architektúry, prírody a spoločnosti. Niektoré diela majú naozaj vysokú úroveň, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani profesionáli. Aby svoje poznatky zúročili aj v inej forme. Vybrali si nejaký priestorový objekt zo zvolenej krajiny a pretavili ho do trojrozmerného diela. 
          Získané poznatky a vytvorené dielka potom prezentovali pred žiakmi na prvom stupni. Porozprávali im o krajine, ukázali najzaujímavejšie veci a menší spolužiaci ich ocenili nielen potleskom, ale navrhli aj jednotky. (Ktoré aj dostali!)

          Aby si tieto výborné práce mohlo pozrieť čo najviac ľudí, sú vystavené v OC Laugarício až do polovice júna. Môžete sa presvedčiť o šikovnosti našich žiakov, ak našu „výstavku“ navštívite.

    • 27máj
        • Biologická exkurzia

          Biologická exkurzia pre žiakov piateho ročníka sa uskutočnila 13.5.2019.
          Ako miesto pre túto udalosť bola vybratá ZOO Bojnice. Deti okrem odborného výkladu mali za úlohu zistiť napríklad všetko o vývine človeka, určiť meno najmenšej opice na svete alebo vyhľadať živočíchy charakteristické pre vodné, lesné a lúčne spoločenstvo....

    • 22máj
        • Majstrovstvá Slovenska vo florbale

          Dňa 20. - 21.5. 2019 sa žiaci našej školy  zúčastnili Majstrovstiev Slovenska vo florbale, ktoré sa konali v Detve. Hralo sa v dvoch skupinách. Hrali sme v skupine A ,ktorá sa nakoniec ukázala ako silnejšia a vyrovnanejšia . V pondelok sme po tvrdom boji vyhrali nad Michalovcami. Chlapci hrali pekný kombinačný florbal. Toto družstvo dokázali poraziť aj bez kapitána Jakuba Repku, ktorý bol a je oporou družstva. Ďalší  zápas sme odohrali s Bratislavou a prehrali v presilovke 2 minúty pred koncom zápasu. Nasledujúci zápas so Zvolenom sme vyhrali 3:2. Od konečného 4. miesta nás delil jeden gól.

          Gratulujem našim žiakom a ďakujeme za 5. miesto, za super reprezentáciu našej školy !

          Reprezentovali : Jakub Repka (2 nájazdy), Galajda Matej (2 góly), Tomáš  Bulejčík (2), Kyselica Matúš (1), Patrik Blažej (1), Juraj Blažej, Damán Dohál (1), Adam Krecháč, Cifranič Filip (2), Samuel Vlnka

          Brankári: Polák Samuel , Peter Blaho 

           

           

    • 21máj