• 26mar
    • 12feb
        • Darujte 2% daní rodičovskému združeniu

          Milí rodičia a priatelia školy,

          opäť máte možnosť 2 %  svojich  daní zaplatených v roku 2023 darovať  tam, kam  chcete Vy. Ak chcete podporiť aktivity školy, venujte tieto  prostriedky  Združeniu rodičov  Základnej školy Dlhé Hony. Získané  prostriedky budú použité v plnej miere  na aktivity Vašich detí:  mimoškolská činnosť, príspevok na exkurzie, cestovné na súťaže, príspevok na lyžiarsky výcvik a školu v prírode, pracovné zošity, odmeny pre úspešných  žiakov a ďalšie vzdelávacie a mimoškolské aktivity. 

          Vás to nestojí nič, Vaše deti získajú veľa.  Ďakujeme za Vaše deti!                   

                                               Vaše združenie rodičov

          Stačí ak obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením) doručíte do 30. apríla 2024 na daňový úrad podľa Vášho bydliska alebo triednemu učiteľovi vášho dieťaťa.

          Viac informácií ako postupovať nájdete v hornom menu "2% daní"

    • 09apr
    • 10apr
        • SPOZNAJ SVOJE MESTO

          Žiaci 3.C sa učia každý mesiac spoznávať svoje mesto.

          Počas vychádzok navštívili Zátoku pokoja, kde si vyskúšali športovú dráhu, vyriešili úlohy, hľadali poklad . Priestor je zaujímavý živočíchmi i rastlinami, ktoré sa v ňom dajú pozorovať a  vnímať všetkými zmyslami. Deti mali pri návšteve zátoky šťastie, z vody  pri Váhu sa im podarilo vidieť aj jej obyvateľa mladú ondatru.

          Ďalší mesiac sme sa vybrali do Tlačiarne Pardon. Najskôr ich pán Moško  oboznámil s históriou tlačiarní, potom žiaci nahliadli na staršie i novšie stroje a oboznámili sa s ich prácou. Domov si odniesli zopár suvenírov – kalendárov, krabičiek, z ktorých mali veľkú radosť.

          Mestskú vežu v Trenčíne poznajú všetci žiaci. My sme si vyskúšali vystúpiť na jej vrchol po schodoch. Počasie nám prialo, takže sme mali krásny výhľad na mesto.

          Na hodinách vlastivedy sa žiaci učili o významných rodákoch a významných osobnostiach z Trenčína. Preto sme sa vybrali pozrieť pamätníky týchto osobností.  Vieme, kde je pamätník Alojza Chúru, Karola Pádivého, Jána Halašu, Karola Jozefa Brančíka, M.R. Štefánika, Jozefa Braneckého, Štúrovcov...

          Trenčiansky hrad ponúka stále zaujímavé výstavy. My sme si vybrali hneď dve, KALIGRAFIU  a LADOVSKÚ ZIMU. Po prehliadke sme ešte vystúpili na Matúšovu vežu pozrieť si okolitý kraj.

          Počasie nám prialo i v stredu 20.3. Prechádzku k Váhu sme spojili  so zberom odpadkov v jeho okolí a tak sme mohli prispieť svojou troškou k ochrane prírody. Popritom sme si vyskúšali, ako sa hádžu žabky do vody, lezie sa po stromoch a kŕmia sa kačky so zeleninou. Na záver si každé dieťa mohlo overiť svoje športové schopnosti na ihrisku pri Váhu. Spokojní a vyhriati slnkom sme sa vrátili do školy.  

    • 10apr
        • Exkurzia 3. C

          Žiaci 3.C triedy navštívili dňa 27.3. Čistiareň odpadových vôd (ČOV) v Trenčíne. Nachádza sa v mestskej časti Nozdrkovce a čistia sa tu odpadové vody Trenčína z pravého brehu rieky Váh. Na druhej strane sa nachádza ešte jedna, kde sa čistia odpadové vody z ľavého brehu.

          Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí, napr. že odpadová voda z kanalizácie a žúmp končí práve tu. Žiaci mali možnosť vidieť celý priebeh čistenia odpadových vôd, oboznámili sa so strojmi, prístrojmi a najmodernejšími technológiami. Zastavili sa na každom úseku procesu čistenia vody. Dozvedeli sa, že do rieky Váh  poputuje voda až po dôkladnom prečistení a za pomoci rozkladných baktérií v aktívnom kale, vďaka ktorým sa zo znečistenej vody môže stať „nová" - znovu čistá. Počas exkurzie sa dozvedeli o tom, čo treba urobiť s odpadovou vodou, aby sa opäť mohla stať súčasťou kolobehu vody v prírode a neohrozila pritom život organizmov v potoku.

    • 04apr
        • Vlasáči

          Jar prichádza a my si pomaličky môžeme užívať teplejšie a dlhšie dni. Zobúdzajúcu prírodu sme si priniesli aj do nášho školského klubu, keď sme si spoločne s deťmi vyrobili milú jarnú dekoráciu – Vlasáčov. Deti sa nielen zabavili, ale aj naučili niečo o prírode. Odmenou za starostlivosť im bolo, keď im po niekoľkých dňoch začali na plešatých hlavičkách rásť vlasy.

    • 04apr
        • Svetový deň vody

          Naša škola má veľmi dobrú spoluprácu s RÚVZ, ktorý pravidelne pripravuje pre deti 1.stupňa prednášky na rôzne aktuálne témy. Minulý mesiac to bola prednáška o zdravom jedení, kde sa deti dozvedeli zloženie jedál, aké vitamíny obsahujú, koľko vody sa v rôznych potravinách nachádza, čo by sme mali jesť, aké sú zdravé jedlá a ktoré by sme mali obmedziť.

          Tento mesiac 22. marec je Svetovým dňom vody. Pani Izraelová pre deti pripravila pútavú prednášku o vode, o jej kolobehu, ako chrániť vodu. Deti chceli vedieť koľko vody potrebujeme cez deň, prečo ju potrebujeme, dozvedeli sa, že v niektorých krajinách je vzácna  a je jej nedostatok.Toto bola téma, ktorá všetkých zaujala, pretože vieme, aká je voda dôležitá pre život.

    • 04apr
        • Čitateľský maratón

          Celoslovenský detský čitateľský maratón " Čítajme si... 2024 " prebiehal na našej škole celý týždeň od 18. do 22.marca. Akciu zorganizovala Knižnica Dlhé Hony. Tety knihovníčky prišli do tried 1.stupňa, kde priniesli zaujímavé knižky, ktoré potom spoločne s deťmi čítali.  Cieľom a hlavnou myšlienkou čitateľského maratónu je podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh.

    • 04apr
    • 04apr
    • 26mar
    • 25mar
    • 21mar
        • Výsledok vianočnej burzy

          Pár dní pred Vianocami sa na našej škole konala burza. Žiaci sa rozhodli, že vyzbierané peniaze budú použité na pomoc Trenčianskemu útulku. Vo štvrtok 7. marca prišla p. Ožvaldová z Trenčianskeho útulku do našej školy a my sme jej mohli odovzdať nakúpené veci na pomoc útulku. Jednu vyučovaciu hodinu strávili žiaci zo žiackej rady diskusiou s p. Ožvaldovou. Podľa toho, čo sme sa dozvedeli, vieme, že naša pomoc putuje na správne miesto.

    • 18mar
        • Veľkonočná výzdoba

          Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a prípravy na ne sú u nás už v plnom prúde. Svedčí o tom aj výzdoba spoločných priestorov a tematické nástenky, ktoré pripravili naše deti v rámci veľkonočných tvorivých dielničiek v ŠKD.

    • 21mar
        • Vojenská dychová hudba

          Začiatkom marca sa štvrtáci zúčastnili koncertu v ODE. Hrala Vojenská dychová hudba z Banskej Bystrice. Vypočuli sme si rôzne hudobné žánre, od ľudových piesní až po súčasné moderné piesne. Najväčší úspech zožali filmvé melódie. Vôbec sa nechcelo veriť, že všetka hudba bola v podaní dychových nástrojov. Koncert oživili aj piesne speváčky Barborky , ktorá zaspievala ľudovú pieseň Červené jabĺčko a Vyznanie od Mariky Gombitovej. Zároveň nám hudobníci predviedli samotné nástroje, aby sme ich poznali. Deti boli naozaj prekvapené, že dychový orchester dokáže zahrať naozaj všetko.

    • 21mar
        • Divadelné predstavenie Aladin

          V piatok 15.3. sa štvrtáci zo 4.B a 4.C vybrali na divadelné predstavenie Aladin do Nitry. Veľmi zaujímavé spracovanie tejto rozprávky všetkých zaujalo. Slová hercov sa striedali s nádherným spevom, kostýmy boli zaujímavo navrhnuté, aj celá výprava bola čarovná. Po skončení predstavenia každý odchádzal spokojný a ešte dlho po ceste domov si deti rozprávali o zážitkoch.

    • 18mar
        • Tvorivé dielne

          Dňa 14. marca boli žiaci 3.B triedy na Tvorivých dielňach v galérii M. A. Bazovského. Deti si ako prvú prezreli reprezentatívnu výstavu, ktorú galéria pripravila pri príležitosti 55. výročia svojho založenia (1969) pod názvom Skupina Mikuláša Galandu a Bohuš Záboj Kuľhavý. Zbierka Skupiny Mikuláša Galandu patrí medzi najkvalitnejšie na Slovensku a deti tak mali možnosť pozrieť si okolo 100 diel z pozoruhodnej, 55 rokov starostlivo budovanej umeleckej zbierky v galérii. Potom si pod vedením pani Moniky zasúťažili, pričom k obrazom, ktoré dostali na papieroch hľadali po galérii originály a priradili k nim ich autorov. Po tejto aktivite prešli do dielní, kde vytvárali svoje diela pomocou rudky, lepidla, krupice, vodových farieb a kriedových farbičiek. Deti sa veľmi snažili, práca ich bavila o čom svedčia aj ich podarené výtvory. Ďakujeme a budeme sa tešiť aj nabudúce.

    • 12mar
        • Na krídlach spievajúcich Vážok

                   Dňa 8.3. 2024 sa náš Detský spevácky zbor Vážky zúčastnil krajského kola súťaže detských a mládežníckych speváckych zborov Mládež spieva. Súťaž sa uskutočňuje každé dva roky a po kratšej prestávke, ktorú priniesla covidová epidémia sme mali tú česť opäť byť jej súčasťou. Tohto roku sa krajské kolo konalo v Považskej Bystrici v kine Mier a stretlo sa na nej až šesť zborov z nášho kraja. Odbornú porotu tvorili PaedDr. Alfonz Poliak, PaedDr. Mgr.art. Katarína Koreňová a Mgr.art. Veronika Veverková ArtD. Celú akciu organizovalo Považské osvetové stredisko pod zášitou Národného osvetového centra v Bratislave, vyhlasovateľa a odborného garanta súťaže, vďaka ktorému sa podujatie mohlo uskutočniť. DSZ Vážky sem pricestoval z Trenčína, kde pôsobí na ZŠ Dlhé Hony. Jeho vedúcou a dirigentkou je PaedDr. Miroslava Kaliňáková, za klavírny sprievod zbor vďačí Márii Chovancovej. Nemenej veľká vďaka patrí však aj flautistke Dorotke Gavendovej a perkusiovému sprievodu. Celkovo zbor navštevuje 39 detí. Tento deň bol pre všetkých jedinečným zážitkom, keďže až 34 detí spievalo na súťaži po prvý raz. Ťažko povedať, či v nás víťazilo nadšenie či obavy, no pri skladaní zborovej hymny na chodbách pred súťažou, v nás ostala len čistá radosť zo spevu, pre ktorú sme sa dostali až sem. A hoci pri počúvaní ostatných zborov nami lomcovala neistota, na javisku sme si všetky skladby veľmi užili. Súťaž napokon poctil svojou návštevou aj DPS Mibidizo z Valašského Meziřičí, ktorý sa nám postaral o krásny umelecký program plný zaujímavých skladieb. Naše vzrušenie z očakávaného vyhodnotenia ale neprestávalo ,no napokon sme sa predsa len dočkali. Nášmu zboru sa aj napriek konkurencii podarilo získať už po štvrtýkrát od svojho vzniku 1.miesto v zlatom pásme s pochvalou poroty s priamym postupom do celoštátneho kola. Okrem toho sme od poroty dostali  Cenu za dramaturgiu nášho súťažného vystúpenia a taktiež Cenu za umelecké stvárnenie skladby Vrany v meste. Bolo že to radosti! Celú cestu v autobuse panovala veselá nálada. Veru, už sa nesmierne tešíme na celoštátne kolo, ktoré sa uskutoční 10.-12.5. 2024 v Prievidzi. Už aby to bolo! Jedno je ale isté. Vážky si na svojich krídlach z Považskej Bystrice neodniesli iba diplomy, ale najmä skvelý pocit a krásne spomienky, na ktoré sa len tak ľahko nezabúda. 

                                                                                                                                     Tatiana Krajčovičová, členka zboru

           

    • 05mar
        • Okresné kolo v bedmintone

          1.3.2024 sa naše žiačky Júlia Vojtišková - 7.B, Simona Talčiková - 7.C a Ela Eliašková - 9.A zúčastnili okresného kola žiačok v bedmintone. Bez straty setu vyhrali celý turnaj a postúpili na krajské kolo.

          Ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu našej školy.

    • 05mar