• 23máj
        • Tvorivé dielne 2.B

          Dňa 18. mája boli žiaci 2.B triedy na Tvorivých dielňach v galérii M. A. Bazovského. Ako prvú si pozreli výstavu obrazov zrekonštruovaných kresieb Ladislava Mednyánszkého. Druhú výstavu nazvanú Okamihy tvorili fotografie známeho speváka Richarda Müllera. Pre deti bola určite najzaujímavejšia tretia výstava výtvarníka Marka Vrzgulu. Popri dielach z cyklu STRUNGOS a HLADINY vystavil aj maľby reagujúce na vojnu na Ukrajine, ktorej začiatok sa viaže k dátumu 24. februára, zhodou náhod k dátumu autorových narodenín. Vo svojej abstraktnej maľbe použil Baudotov kód na zakódovanie značiek telegrafnej abecedy. Pomocou neho zakódoval na obrazoch názvy miest a dedín, ktoré sa stali dejiskom nezmyselných bojov. Obrazy predstavujú pomyselný pamätník. Deti si obrazy prezreli a po vysvetlení, ako rozšifrovať názvy na jednotlivých obrazoch sa s chuťou pustili do lúštenia úloh, ktoré dostali. Potom prešli do ateliéru, kde dostali materiál na kreslenie. Tam deti vytvorili pomocou odtlačkov pohárov a zemiakov temperovými farbami zaujímavé obrazy. Na záver si namaľovali ešte jeden obrázok na ľubovoľnú tému. Deťom sa výstava a tvorivé dielne páčili. Ďakujeme a radi prídeme aj nabudúce.

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne 2.B.

    • 04jún
        • Fyzikálna exkurzia

          Technické múzeum Viedeň
          Ráno 16.5.2023 sme my, žiaci deviateho ročníka, nastúpili do autobusov a zaviezli sa do hlavného mesta Rakúska, ktoré leží na rieke Dunaj - Viedne. Krajinu pokropil dážď, no ani ten nezabránil tomu, aby sme si tento deň užili. Najprv sme navštívili Technické múzeum Viedeň, po ktorom nás zozačiatku sprevádzali naši učitelia. Popri prechádzaní prvého poschodia sme si zopakovali poznatky z fyziky potom sme si každí prezerali exponáty podľa vlastného záujmu. V múzeu sme mohli venovať pozornosť objektom aj z oblasti techniky, či biológie a porovnať ich vývoj od minulosti až po prítomnosť.  Opäť sme sa vrátili do autobusov a zaviezli sa do historického centra Viedne. Videli sme miesta, ktoré stáli za pozastavenie. Prečítali sme si o nich niekoľko zaujímavých informácií a získali chvíľu rozchodu, počas ktorého si každý prišiel na svoje. Večer sme spokojní vystúpili z autobusov opäť v Trenčíne.

          Sofia Halásová 9.B

    • 18máj
        • Finančná gramotnosť

          Aj v roku 2023 sa naša škola zúčastnila projektu  “Krok za krokom vo finančnom vzdelávaní“. Cieľom projektu je rozvíjať schopnosť žiakov orientovať sa vo sfére peňazí, prijímať finančné rozhodnutia a  vedieť hospodáriť s peniazmi v každodenných životných situáciách. 

          Tento finančno-vzdelávací projekt je realizovaný za pomoci európskych štrukturálnych a investičných fondov. Na seminároch sa zúčastnili  žiaci 9. ročníka. Tí mali možnosť precvičiť nielen znalosti v základných pojmoch bankovníctva a poisťovníctva, ale i rozšíriť vedomosti o základné ekonomické pojmy, vyriešiť príklad zostavenia  rodinného rozpočtu a pochopiť základné princípy investovania. Žiaci ocenili hravú formu výučby – nielen prednášanie, ale i rôzne súťaže, skupinovú prácu, prezentácie svojich názorov i diskusiu na aktuálne ekonomické témy. 

          Merateľným ukazovateľom  úspešnosti seminárov by mohla byť úspešnosť výstupných testov, ktorá sa po ukončení seminárov pohybovala na úrovni 85 % (vstup 59,7 %) Z toho možno odvodiť fakt, že tí, ktorí sa rozhodli prednášku vnímať, si cieľové základné poznatky odniesli:)))

    • 18máj
        • Geografická exkurzia

          Ráno o 8:00 sme nastúpili do autobusu a po necelej polhodinke sme vystúpili v pod hradom Beckove. Rozdelili sme sa do skupín a začali si rozprávať všetko, čo sme vedeli (a naštudovali sme si) o Beckove a o hrade. Neskôr sme sa presunuli k bráne a vstúpili na hlavné nádvorie hradu, kde nás čakala naša sprievodkyňa. Tam sme sa rozdelili do 4 skupín po 15 – 16 deťoch a dali sme si názvy: Miláčikovia, Ctiborkovia, Zlatí bažanti a Hooligans. Sprievodkyňa nám ako prvé začala hovoriť o histórii hradu a o stredoveku. Ako prvé stanovisko bolo streľba z luku a poľovníctvo, čím sa zaoberala hlavne skupina Miláčikovia. Potom sme sa z hlavného nádvoria presunuli na „Horný hrad“. Bolo tam ďalšie stanovisko – stredoveká kuchyňa, ktorú prebrala skupina Ctiborkovia. Snažili sa rozoznávať koreniny., Tretie stanovisko bolo „hygiena v stredoveku“. Nachádzalo sa v hradnej kaplnke a sprievodkyňa nám vysvetlila, ako sa ľudia v stredoveku obliekali a udržiavali v čistote. Hovorila aj o tom, že ženy používali parfumy, ktoré museli členovia skupiny Zlatí bažanti identifikovať podľa vône. Posledná zastávka bola miestnosť, kde bola výstava papierových modelov známych stavieb. Tam mala posledná skupina spolupracovať, aby vyriešili istú úlohu. Po celej prehliadke sme sa presunuli znova na hlavné nádvorie a tí, ktorí ešte z luku nestrieľali a chceli si to vyskúšať, mali možnosť. Z Beckova sme sa autobusom presunuli do obce Štvrtok. Znova sme sa rozdelili do skupín (podľa tried) a porozprávali si o obciach Štvrtok a Haluzice. Keďže dva dni predtým výdatne a stále pršalo, mali sme smolu, lebo sme nemohli zdolať Haluzickú tiesňavu. Tak sme do Haluzíc vyšli po starej asfaltovej ceste. Trvalo nám to asi 20 minút. Našťastie bolo možné aspoň nazrieť do tiesňavy na hornom konci, takže sme mali predstavu o tom, ako sa vytvorila. Presunuli sme sa k starému opevnenému románskemu kostolíku, kde sme si opäť v skupinách o ňom porozprávali. Povedali sme si aj o okolitých pohoriach, dolinách a ďalších zaujímavostiach (napr. o rozhľadni na vrchu Hájnica).
          Myslíme si, že exkurzia sa vydarila aj napriek počasiu a bola veľmi zábavná a poučná.

                                                                                                                                     V. Opatovská a M.M.Fuseková, 8.C

    • 09máj
        • Stavanie mája v ŠKD

          Začiatkom mája sa všetko zazelená a rozkvitne, preto aj zvyky, pri ktorých mali hlavnú úlohu rastlinky, dostali názov „májenie“ a stromček, ktorý je využívaný vo zvykoch, sa označuje „máj“. Medzi najznámejšie zvyky v našich mestách a dedinách dodnes patrí stavanie májov. V minulosti mládenci postavili veľký máj nielen uprostred dediny ale aj pod okná dievčat vyzdobené stromčeky. Aj my v ŠKD sa radi zoznamujeme s našimi tradíciami a vďaka pani vychovávateľke Renátke Oravcovej sa ich snažíme aj dodržiavať. Preto aj naši chlapci, štvrtáci, odťali na dvore malý stromček a dievčatá ho s chuťou a so spevom ozdobili. S takýmto májičkom za spevu piesne „Nesieme, nesieme májiček“ prešiel náš sprievod areálom školy. Naše stavanie mája vyvrcholilo ozdobením stromčekov na chodbe školy aj na školskom dvore. Samozrejme, že nechýbala ani májová veselica na ľudovú i modernú nôtu.

    • 09máj
        • Nezabudnuteľný Paríž

          Dňa 24.4.2023 sme my, žiaci ôsmeho ročníka, vycestovali na päťdňový výlet do Paríža. Po osemnástich hodinách namáhavej cesty autobusom sme dorazili do cieľa. Naše kroky smerovali hneď po príchode do centra mesta. Videli sme najznámejšiu francúzsku univerzitu Sorbonnu, poprechádzali sme sa po krásnych Luxemburských záhradách, vyskúšali sme pravý francúzsky croissant a taktiež sme navštívili veľa pamiatok, ako napríklad Louvre a Notre Dame. Pani učiteľka Dvoranová nám o nich povedala veľa faktov a zaujímavostí. Prvý deň sme ukončili v modernej časti Paríža, La Défense. Druhý deň sme začali okružnou jazdou popri Seine. Očarili  nás nielen nádherné historické budovy a kostoly, ale aj malé uličky s kaviarňami. Autobus nás vysadil pri Eiffelovej veži,  ktorá si nás získala nádherným výhľadom na celé mesto. Bolo z nej vidieť aj Invalidovňu, preslávenú hrobkou Napoleona a  baziliku Sacré coeur, ktoré sme v ten deň navštívili tiež. Previezli sme sa po jednej z najdrahších ulíc sveta Champs-Élysées okolo Víťazného oblúka až na Montmartre, kde sme rozchod využili predovšetkým na nákup suvenírov. Podvečer sme nasadli do autobusu a vychutnali si posledné chvíle v hlavnom meste. Tretí deň sme venovali návšteve zábavného parku Disneyland. Rozprávková atmosféra nás sprevádzala celým parkom. Niektorých z nás zaujali adrenalínové jazdy na horských dráhach, iných klasické rozprávkové atrakcie. Vďaka výbornému počasiu sme mali možnosť vidieť aj nočnú svetelnú šou a ohňostroj. Unavení sme opustili park a vydali sme sa na najdlhšiu jazdu zo všetkých. Tú spiatočnú. Výlet do Paríža bol  nezabudnuteľný zážitok, za ktorý vďačíme predovšetkým našim pani učiteľkám.

           Verím, že si podobný výlet ešte zopakujeme.              

           Nela Gažová 8.C

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Paríž.

    • 09máj
        • Streetball 3x3

          Dňa 20. 4. 2023 sa naše žiačky zúčastnili okresného kola v streetaballe. Team v zložení Zoe Vida 9. A, Nikol a Natália Mrázové 7. A a Katy Crkoňová 7.C obsadili krásne 4. miesto. Bronz im unikol o jeden kôš, kedy rozhodovalo skóre. Ďakujeme za reprezentáciu a želáme veľa športových úspechov.

    • 14apr
        • Zoznam detí prijatých do 1. ročníka

           

          Na základe zápisu detí do 1. ročníka konaného v dňoch 3.-4. apríla 2023 uvádzame zoznam detí /podľa kódov pridelených na zápise/ zatiaľ prijatých.

          Zoznam prijatých detí: 

          101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 109, 112, 113, 114, 115, 116, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 126, 127, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 139, 140, 141, 142, 144, 145, 146, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 155, 156, 157, 160, 161, 162, 163, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 188, 190, 191, 192

          V prípade, že ste sa rozhodli pre inú školu, oznámte nám to čo najskôr, aby ste neblokovali miesto inému dieťaťu.

           Prednostne boli prijaté deti s trvalým bydliskom v Trenčíne a tie, ktoré dovŕšia vek 6 rokov do 31.8.2023.


          Zoznam prijatých detí sa ešte môže rozšíriť podľa situácie.

           

           

    • 09máj
    • 09máj
    • 09máj
    • 09máj
        • Matematika - okresné kolo

          MO 8

          2. miesto          Eliášková Ella          8.A

          5. - 11. miesto  Švajda Jakub           8.C

          12. -13. miesto Valentína Cheevers 8.C

          MO 7

          1. miesto            Mrázová Nikol          7.A

          7. miesto       Krajčovičová Tatiana   7.C

          12. - 15. miesto Kohoutová Ema       7.C

          12. - 15. miesto Kiss-Tóthová Laura 7.C

          MO 6

          2.- 3. miesto     Shapar Mykhailo        6.C

          4. - 6. miesto     Urbanovský Adrián   6.B

          B L AH O Ž E LÁ M E !

    • 04máj
        • Divadelné predstavenie - Pytačky

          Deti z divadelného krúžku – žiaci z 2. C dňa 25.4.2023 v popoludňajších hodinách pozvali spolužiakov a deti z družiny, aby si pozreli divadelné predstavenia, ktoré deti pod vedením svojej pani učiteľky pripravili. Chceli tak spríjemniť pár chvíľ svojim spolužiakom ale i ukázať obecenstvu čo dokážu. Divadielko Pytačky sa publiku veľmi páčilo, svedčil o tom vrelý potlesk a úsmev detí. Malí herci podali skvelý výkon a my sa tešíme na ďalšie predstavenie.

    • 02máj
    • 02máj
    • 02máj
    • 02máj
    • 24apr
        • Múzeum holokaustu v Seredi

          Deviataci navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Je to miesto spojené s najhoršími činmi ľudstva v dejinách. Naši žiaci veľmi pozorne prechádzali areálom múzea spolu so sprievodcom, ktorý veľmi erudovane popisoval dennú realitu krutostí holokaustu. V druhej časti dňa v múzeu sme mali prednášku s témou Deti a holokaust. Pani lektorka našich žiakov pochválila za ich pozornosť, ale aj dobré vedomosti a prehľad. Dúfame, že aj táto exkurzia prispeje k tomu, aby sa podobné hrôzy už nikdy neopakovali.

           

    • 24apr
        • Krajské kolo v bedmintone

          Dňa 19.4.2023 sa naša škola zúčastnila na krajskom kole v bedmintone. Školu reprezentovali Ela Eliašková  8.A a Simona Talčiková 6.C. Základného a okresného kola sa zúčastnila Júlia Vojtišková 6.B, ale pre chorobu toto krajské kolo vynechala. Dievčatá zabojovali a nakoniec skončili na krásnom 2. mieste.

          Ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce do ďalších turnajov. 

    • 24apr
        • Výchovný koncert

          V stredu 19.4.2023  žiaci 1.stupňa zažili úžasný koncert " Slovensko spieva". Ľudové piesne z rôznych regiónov Slovenska boli prespievané do modernej hudby, a preto sa stali veľmi chytľavými či na spev ale aj na tanec. Deti mali príležitosť si zaspievať aj na pódiu a tým aj zažiť pocit úspechu a slávy. Skvelá hodinka so spevákmi ubehla veľmi rýchlo, dúfame, že sa este naskytne takáto príležitosť si zaspievať aj zatancovať.